Velkommen til bloggen min!
Her inne deles bilder av turer og aktiviteter, kunnskap, nyttig info, tips til trening/aktivisering samt gleder og frustrasjoner rundt alt som har med hund å gjøre.
MYE om HUND, men også litt om natur og andre dyr.

Fortsett gjerne å følge med her inne hvis du finner den til nytte eller glede :) I kartoteket finner du eldre innlegg og hvis du leter etter noe spesielt kan du sjekke under etiketter.

Mer om min hundefaglige bakgrunn finner du på hjemmesiden til Casalinga Hundeskole (www.casalinga.no). Mette



lørdag 21. januar 2017

Voksne hunder som vil ut om natta

Har du opplevd å bli vekket av at hunden din har virket helt desperat på å komme seg ut midt på natta? Stuptrøtt brutt deg ut av senga og fomlet deg frem til utgangsdøra for å komme den trengende hunden til unsetning? Og så viser det seg at din firbeinte venn slett ikke trengte å tømme verken blæra eller tarmen...   
Har det skjedd flere ganger?
Nesten hver natt sier du? 
Slitsomt?

Her skal du få noen tips av meg til hvordan du kan snu
denne trenden.

Det første jeg ville tenkt over er om hunden er frisk.
Dette for å utelukke at den f eks har en uoppdaget urinveisinfeksjon (da kan hunden føle det som om den må tisse selv om blæra er nesten tom)
Hvis du observerer hunden din i løpet av dagen vil du se om den
tisser oftere en vanlig eller om den f eks er løs i magen.

Hvis den ikke viser tegn til at noe er galt går tankene til at dette har blitt (eller er på vei til å bli) en UVANE. Det neste spørsmålet er da HVORFOR den vil ut (eller i hvert fall ha deg ut av senga)?
Sannsynligvis er svaret da at den vil at DET SKAL SKJE NOE!
(det kan være at den vil ha oppmerksomhet, at den vil leke eller at den vil utforske noe)

Mitt forslag er å "angripe" denne problemstillingen fra to kanter.
1. Det som skjer på DAG/KVELDSTID
- aktivisere hunden nok i løpet av den "våkne delen" av døgnet
- la alt som skjer før sengetid (mentale oppgaver, lufting) være i et mest mulig rolig tempo
(dvs ikke heftig lek eller andre aktiviteter som stresser opp hunden. La den gjerne bruke luktesansen)

2. Det som skjer om NATTA
(jeg ville uansett de første gangene latt hunden få sjansen til å komme seg ut i tilfelle den faktisk   hadde et "nødvendige ærend")
- ikke gi hunden oppmerksomhet! Du skal være KJEDELIG om natta.
- prat minst mulig! Lavt tempo når du snakker og beveger deg.
- sett på hunden bånd så du har kontroll på hva den gjør
- la den komme seg til nærmeste plass den evt kan tisse/gjøre fra seg. Hvis hunden faktisk måtte ut lar du den gjøre det den skal og tar den med rett inn etterpå. Hvis den ikke gjør tegn til at den måtte ut tar du den bare rolig med deg inn igjen ganske raskt. Ingen lang luktesermoni eller lignenede.
- gå og legg deg igjen straks dere kommer inn igjen.

De fleste hunder vil fatte poenget ganske raskt, men det kan hende at du må gjenta dette flere ganger og "trappe ned" uvanen.
Neste steg kan f eks være at du står opp, går en tur på badet og tilbake og legger deg UTEN å gi hunden OPPMERKSOMHET. Hvis hunden da slutter å vise tegn til at den vil ut kan du begynne å AVVISE den mens du ligger i senga (snu deg bort).
Noen hunder kan bli frustrerte i starten og det kan generere annen uønsket adferd, men hvis du klarer å forholde deg rolig roer som regel hunden seg raskere igjen den også.
Hunder som ikke får brukt seg nok (fysisk og mentalt) kan begynne med destruktiv adferd når de kjeder seg. Derfor kan aktivisering på dag/kveldstid også virke positivt på natta.

Dette er, som med alt annet, ingen oppskrift som passer for alle, men kanskje det kan hjelpe akkurat deg og din hund?

Og for ordensskyld så snakker vi her om voksne hunder som normalt ikke har problemer med å holde seg gjennom natta. Med valper er det noe helt annet selvsagt, men det er samme prinsipp når det gjelder å forebygge unødvendig aktivitet om natta...


#hund #hunder #problemadferd