Velkommen til bloggen min!
Her inne deles bilder av turer og aktiviteter, kunnskap, nyttig info, tips til trening/aktivisering samt gleder og frustrasjoner rundt alt som har med hund å gjøre.
MYE om HUND, men også litt om natur og andre dyr.

Fortsett gjerne å følge med her inne hvis du finner den til nytte eller glede :) I kartoteket finner du eldre innlegg og hvis du leter etter noe spesielt kan du sjekke under etiketter.

Mer om min hundefaglige bakgrunn finner du på hjemmesiden til Casalinga Hundeskole (www.casalinga.no). Mette



lørdag 28. januar 2017

Effektiv aktivisering av hund (og eier...)


Noen dager eller perioder kan by på utfordringer når det gjelder å få aktivisert hunden nok. Kanskje er det tiden som ikke strekker til eller kanskje er det eierens helse som svikter litt.
Lyst til å kunne aktivisere hunden mentalt og fysisk samtidig som du selv har litt rolig tempo?
Hva om du lærer hunden å finne + hente ting for deg?
Gøy for både hund og eier samtidig som det kan komme til nytte en vakker dag. Hvis man har mistet noe er det veldig praktisk å kunne sette i gang hunden til å lete etter det tapte.

Den største utfordringen i opplæringen er kanskje det å lære opp hunden til å plukke opp og avlevere gjenstanden. Hvis den først har lært seg det kommer det å lete/søke etter gjenstanden ofte ganske lett.
Start med at gjenstanden ligger godt synlig i nærheten av dere. Når hunden har lært å hente den kan du legge den litt unna og etter hvert gjemme den bedre og bedre. Da må hunden koble inn luktesansen og den begynner virkelig å bruke seg både mentalt og fysisk.
Etter hvert kan du øke vanskelighetsgraden (søke i høyden, lete etter flere gjenstander etter hverandre osv), men det er viktig å ikke gå for fort frem! For at hunden skal jobbe på denne måten må den være motivert og det er viktig at den syns det er gøy.
Dette er noe dere kan gjøre både ute og inne. Hvis du ikke har mulighet til å la hunden søke fritt på et område ute (f eks i en hage) kan du la den søke med en langline på seg. Da bør det helst foregå på en åpen flate der den ikke kan setter seg fast i noe.

Esko jobber etter kommandoen SØK APPORT!
Det betyr at han skal starte å søke etter noe som jeg har tatt i, bringe det tilbake til meg og levere det i hånda mi. For å gi ham en skikkelig utfordrene oppgave i mørket la jeg ut 12 gjenstander samtidig (fordelt på et område på ca 2 mål).  Selv sto jeg i ro på et sted.
Hver gang han kom tilbake med en gjenstand fikk han en belønning og ble sendt ut med ny kommando (søk apport). Dette var første gangen vi trente på så mange som 12 gjenstander på en gang, så han nølte litt noen ganger. Etter litt ventetid (uten oppmerksomhet fra meg) startet han nye søk helt til alle 12 gjenstandene var funnet. Kjempebelønning da siste gjenstand var avlevert :)

En stolt hund som fikk ha med kveldens "fangst" inn og som fikk en ekstra belønning for å markere haugen.


#hund #hunder #hundetrening #dogtraining #feltsøk